Aktual Info

  • Egészség
  • Otthon/Kert
  • Szórakozás
  • Receptek
Search

Elronthatatlan macaron recept

aktualinfo
2025.02.22.
Elronthatatlan macaron recept


A macaron egy elegáns és finom francia édesség, amely sokak számára nagy kihívást jelent az elkészítés során. A tökéletes macaron kívül roppanós, belül puha és krémes, és bár elsőre bonyolultnak tűnhet, néhány trükkel elérhető a biztos siker. Ebben a cikkben bemutatjuk az elronthatatlan macaron receptet, megosztunk néhány kulcsfontosságú tippet, és ismertetjük a leggyakoribb hibákat és azok elkerülését.

Az elronthatatlan macaron receptje

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz):

  • 100 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 2 db tojásfehérje (kb. 70 g)
  • 30 ml víz
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál citromlé
  • ételfesték (opcionális)

Krém töltelékhez:

  • 100 g fehércsokoládé
  • 50 ml tejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 g vaj

Elkészítés:

1. A mandulaliszt és porcukor előkészítése

  1. Szitáld át a mandulalisztet és a porcukrot egy nagyobb tálba, hogy eltávolítsd a nagyobb darabokat.
  2. Keverd össze alaposan, majd tedd félre.

2. A tojásfehérje és a cukorszirup elkészítése

  1. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a citromlével kezd el habbá verni.
  2. Közben egy lábasban forrald fel a kristálycukrot a vízzel, amíg eléri a 118°C-ot.
  3. A forró cukorszirupot lassan csorgasd a már habosodó tojásfehérjéhez, és közben folyamatosan verd tovább, amíg fényes, kemény habbá válik.

3. A macaron tészta összeállítása

  1. A felvert tojásfehérje egy részét keverd össze a mandulalisztes keverékkel.
  2. Ezután add hozzá a maradék habot és óvatosan dolgozd össze spatulával, hogy a massza sima és fényes legyen. (A megfelelő állag akkor érhető el, ha a tészta szalagként folyik vissza a tálba.)

4. A macaronok formázása és pihentetése

  1. Töltsd a masszát habzsákba, és nyomj egyforma korongokat sütőpapírral bélelt tepsire.
  2. Finoman ütögesd a tepsit az asztalhoz, hogy a légbuborékok távozzanak.
  3. Hagyd pihenni szobahőmérsékleten kb. 30-40 percig, amíg a tetejük tapintásra száraz lesz.

5. Sütés

  1. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra.
  2. Süssed a macaronokat kb. 12-15 percig, majd hagyd teljesen kihűlni a tepsin.

6. Krém elkészítése és töltés

  1. Melegítsd fel a tejszínt, majd öntsd a fehércsokoládéra.
  2. Keverd simára, majd add hozzá a vajat és a vaníliát.
  3. Hagyd kihűlni, majd habzsák segítségével töltsd meg a macaronokat.
  4. Pihentesd hűtőben legalább 12 órán át a tökéletes állag érdekében.

Tippek a tökéletes macaronhoz

  • A tojásfehérjét hagyd szobahőmérsékleten pihenni legalább 24 órán át, így könnyebben felverhető lesz.
  • Használj digitális hőmérőt a cukorsziruphoz, hogy pontosan 118°C-ra melegítsd.
  • Ne keverd túl a tésztát! Ha túl folyós lesz, a macaronok laposak lesznek, ha túl sűrű, akkor nem fognak szépen feljönni.
  • A sütő hőmérséklete kulcsfontosságú. Próbáld ki 140°C-on is, ha az első próbálkozás túl kemény vagy repedezett lesz.

Gyakori hibák és azok elkerülése

  • Repedezett macaronok: Valószínűleg nem hagytad elég ideig pihenni sütés előtt.
  • Lapos macaronok: Túlkeverted a tésztát, vagy nem volt elég kemény a tojásfehérje hab.
  • Macaronok nem emelkednek fel: A sütő hőmérséklete túl alacsony lehetett.
  • Belül túl ragacsos: Nem sült elég ideig, próbáld meg 2-3 perccel tovább sütni.

Macaron variációk

  • Csokoládés macaron: Adj a tésztához 10 g kakaóport és csokoládékrémet a töltelékhez.
  • Pisztáciás macaron: Cseréld le a mandulaliszt egy részét finomra darált pisztáciára.
  • Gyümölcsös macaron: Használj gyümölcspürét vagy lekvárt a töltelékben (pl. málnás vagy citromos).
  • Sós karamellás macaron: A töltelékhez karamellkrémet használj és szórd meg egy kis tengeri sóval.

A tökéletes macaron elkészítése nem lehetetlen feladat, ha betartod a fenti lépéseket és figyelsz a részletekre. A megfelelő állagú hab, a pontos sütési hőmérséklet és a pihentetési idő mind kulcsfontosságú a sikerhez. Kísérletezz bátran különböző ízekkel és színekkel, és élvezd a saját készítésű, elronthatatlan macaronokat!

Kiemelt

  • La-Roche-Posay: A bőrünkre szabott márka

    La-Roche-Posay: A bőrünkre szabott márka

    2025.06.09.
  • Datolyaszilva: édes csoda az ősz színeiben

    Datolyaszilva: édes csoda az ősz színeiben

    2025.06.23.
  • Vinyl és design padló: stílusos megoldások a Dreamstore.hu bemutatóterméből

    Vinyl és design padló: stílusos megoldások a Dreamstore.hu bemutatóterméből

    2025.06.15.
  • Vinyl padló – modern, tartós és sokoldalú burkolat

    Vinyl padló – modern, tartós és sokoldalú burkolat

    2025.06.15.
  • Hagyományos frankfurti leves – a magyaros ízek tartalmas klasszikusa

    Hagyományos frankfurti leves – a magyaros ízek tartalmas klasszikusa

    2025.06.15.
  • Bulgur elkészítése egyszerűen – gyors és egészséges köret mindenkinek

    Bulgur elkészítése egyszerűen – gyors és egészséges köret mindenkinek

    2025.06.15.

Keresés

Kategóriák

  • Egészség (45)
  • Egyéb (2)
  • Otthon/Kert (13)
  • Receptek (24)
  • Szórakozás (20)

Archivum

  • 2025. június (19)
  • 2025. május (21)
  • 2025. április (13)
  • 2025. március (29)
  • 2025. február (18)

RÓLUNK

Aktual info magazin

Az Aktuál Info (aktualinfo.hu) egy online magazin, amely változatos és hasznos tartalmakat kínál az olvasók számára. Az oldalon egészség, receptek, otthon, kert és szórakozás témakörökben találhatók friss cikkek, praktikus tanácsok és érdekességek.

LEGÚJABB CIKKEK

  • La-Roche-Posay: A bőrünkre szabott márka

    La-Roche-Posay: A bőrünkre szabott márka

    2025.06.09.
  • Datolyaszilva: édes csoda az ősz színeiben

    Datolyaszilva: édes csoda az ősz színeiben

    2025.06.23.
  • Vinyl és design padló: stílusos megoldások a Dreamstore.hu bemutatóterméből

    Vinyl és design padló: stílusos megoldások a Dreamstore.hu bemutatóterméből

    2025.06.15.
  • Vinyl padló – modern, tartós és sokoldalú burkolat

    Vinyl padló – modern, tartós és sokoldalú burkolat

    2025.06.15.

kATEGÓRIÁK

  • Egészség (45)
  • Egyéb (2)
  • Otthon/Kert (13)
  • Receptek (24)
  • Szórakozás (20)

Proudly Powered by WordPress | JetNews Magazine by CozyThemes.

Scroll to Top