Imádod az ázsiai ízeket, főleg ha ropogós, mázas finomságokról van szó? Akkor ez az eredeti szezámmagos csirke recept neked szól! Bemutatjuk azt az autentikus elkészítési módot, amellyel otthonodban is tényleg éttermi minőségű fogást varázsolhatsz. Lépésről lépésre vezetünk végig a folyamaton, hogy az eredeti szezámmagos csirke recept garantált siker legyen.
Eredeti szezámmagos csirke recept lépésről lépésre
Az ázsiai konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a szezámmagos csirke. Sokan a gyorséttermi változatból ismerik, azonban az igazán eredeti szezámmagos csirke recept teljesen mást tud. Nem csupán egy édes-savanykás mázban tocsogó csirkehúsról van szó, hanem egy egyensúilyban lévő, roppanós, fűszeres fogásról, amelyben minden falat ízorgia.
Miért készítsd el otthon?
Az emberek többsége étteremben vagy házhoz szállítva találkozik először a szezámmagos csirkével, és nem is gondolják, milyen egyszerűen elkészíthető otthon is. Az otthon készített változat nemcsak olcsóbb, hanem sokkal ízletesebb és kontrollálhatóbb is: pontosan tudod, mit raksz bele, frissen, minőségi alapanyagokból dolgozhatsz, és a saját ízlésedre is szabhatod.
Street food élmény otthon
Sokak számára a szezámmagos csirke egy emlék: az első alkalom, amikor megkóstolták egy ázsiai étteremben, vagy egy gyors, ám mégis emlékezetes vacsora a barátokkal. A ropogós panír, az édes-szójaszószos máz, a szezámmag roppanása mind-mind olyan ízélmény, amit az ember szívesen él át újra és újra. Ezért is érdemes elsajátítani az eredeti szezámmagos csirke recept minden csínját-bínját.
Alapanyagok (4 főre):
- 500 g csirkemellfilé
- 2 tojás
- 4 evőkanál keményítő (kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő)
- 6 evőkanál liszt
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
A mázhoz:
- 3 evőkanál sötét szójaszósz
- 2 evőkanál édes chiliszósz
- 2 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál rizsecet vagy fehérecet
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál reszelt fokhagyma
- 1 teáskanál keményítő + 2 evőkanál víz (habaráshoz)
- pirított szezámmag (tálaláshoz)
- újhagyma karikákra vágva (díszítéshez)
Elkészítés:
- A csirkemellet vágd kisebb falatnyi darabokra. Sózd, borsozd meg, majd forgasd bele a keményítővel és liszttel elkevert tojásos masszába.
- Forró olajban süsd ki a csirkedarabokat aranybarnára. Célszerű kisebb adagokban sütni, hogy szépen átsüssenek. Szedd papírtörölközőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
- Közben készítsd el a mázat: egy kisebb serpenyőben melegítsd össze a szójaszószt, ketchupot, chiliszószt, cukrot, ecetet, gyömbért és fokhagymát. Főzd közepes lángon 4-5 percig, majd add hozzá a keményítős-vizes keveréket, és forrald össze, amíg besűrűsödik.
- Forgasd bele a kisütött csirkedarabokat a mázba, ügyelve arra, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.
- Tálald frissen főtt rizs mellé, szórd meg szezámmaggal és díszítsd újhagymával.
Tippek a tökéletes eredményhez:
- Mindig használj friss gyömbért és fokhagymát az intenzívebb ízért.
- A csirkét két lépésben is kisüsheted (elősütés és utósütés), hogy még ropogósabb legyen.
- A szezámmagot előtte pírítsd meg átmenetileg zsiradék nélkül, hogy aromája erőteljesebb legyen.
Változatok, ötletek:
- Használj csirkecombfilét, ha szaftosabb eredményt szeretnél.
- Kínálhatod zöldséges pirított tésztával is rizs helyett.
- A mázhoz adhatsz narancslét vagy ananászlét egy egzotikus csavarként.
Az eredeti szezámmagos csirke recept nemcsak egy másolható minta, hanem egy élvezetes, saját ízlésedre szabható fogás. Ha egyszer kipróbálod, biztosan rendszeresen elő fogod venni. A titok a friss alapanyagokban, az ésszerű arányokban és a figyelmes elkészítésben rejlik. Engedd, hogy az ázsiai konyha egyik legfinomabb fogása meghódítsa a családodat is, és lepd meg őket egy tényleg autentikus, élvezetes vacsorával!